فواید استفاده از نمک خوراکی
نمک خوراکی یکی از چاشنی هایی است که این روزها روی غذاها برای خوش طعم و خوشمزه تر شدن غذا ریخته می شود. امکان دارد امروز نیز برای آنکه غذای خوشمزه ای نوش جان کنید، روی غذای خود نمک ریخته باشید. اما ممکن است یادتان رفته باشد که این چاشنی و ماده ی افزودنی به غذا چه ویژگی ها، مزایا و تاریخچه ای دارد. در این مقاله تلاش داریم تا به بررسی نمک خوراکی و مزایا و فواید آن بپردازیم.
نمک خوراکی چیست و چگونه به وجود آمده است؟
نمک خوراکی مورد مصرف، یا از دریا و یا از معادن نمک در اعماق زمین به دست می آید.
آب دریا با کانال های ساخته شده توسط بشر به تالاب های تبخیر منتهی می شود. تالاب ها از آب پر شده، و در فرآیند طبیعی تبخیر، آب کم کم ناپدید شده و نمک را بر جای می گذارد.
نمک های زیر زمینی (که متشکل از سنگ نمک می باشند) با حفااری یا کندن حفره درون سنگ ها استخراج شده و سپس با استفاده از ماشین های سنگین و غول پیکر نمک را به قطعات ریز خورد می کنند. معدن چی ها نیز می توانند دور لایه وو بستر نمک دیوار بسازند و سپس درون این بستر نمک آب ریخته تا مواد معدنی را حل کنند.
در نتیجه ی این کار محلول نمک مایعی به دست می آید که در تانک تبخیر بالا آمده و نگهداری می شود. مایع و آب تبخیر شده و نمک بر جای می ماند.
مزایای نمک خوراکی
برای بعضی از افراد، نمک تنها یک چاشنی یا طعم دهنده ی غذا، بیش نیست. اما نمک تنها به غذا طعم نمی دهد. بدن به نمک نیاز دارد، و همین ماده ی معدنی نقش مهم و کلیدی در نگهداری غذا ایفا می کند.
شکارچیان دوران باستان معمولا بیش از مصرف خود شکار و صید می کردند. برای محافظت و نگهداری غذا از باکتری، کپک زدن و فاسد شدن، شکارچیان بر غذا نمک می ریختند تا رطوبت را گرفته و برای مدت طولانی تری غذا را تازه و سالم نگه دارند.
نمک همچنین اجساد را نگهداری می کند و به همین دلیل در فرآیندها و مراحل مومیایی کردن افراد در دوران باستان به شدت استفاده می شده است. با توجه به تقاضای بالای نمک توسط تمدن های دوران باستان، نمک به شدت خرید و فروش می شده و حتی گاهی به عنوان پول مبادله می گردید.
سدیم و نمک چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
ممکن است از سدیم یا نمک برای اشاره به هرکدام استفاده کرده باشید اما بین این دو تفاوت هایی وجود دارد.
نمک یک ماده ی معدنی طبیعی است که از دو عنصر تشکیل شده است: سدیم و کلرید.
نمک حدود 40 درصد سدیم و 60 درصد کلرید می باشد.
چرا ما به نمک در رژیم غذایی خود نیاز داریم؟
گاهی پزشکان به مصرف کمتر نمک توصیه می کنند چراکه اغلب غذاهای امروزی سرشار از نمک می باشد حتی بدون آنکه بدانیم.
اگرچه بسیار خوب است که به مقدار نمک مصرفی خود توجه و دقت کافی را داشته باشیم، اما بهتر است که آن را کاملا حذف نکنیم. چراکه این ماده ی معدنی نقش مهمی در عملکرد بدن انسان ایفا می کند. در این بخش به دلایل نیاز به مصرف نمک اشاره خواهیم کرد:
به عملکرد بهتر تیروئید کمک می کند
تیروئید نقش مهمی در متابلیسم دارد. اما برای بهتر کار کردن تیروئید، بدن شما به یُد معدنی طبیعی نیاز دارد، که در بسیاری از غذاها یافت می شود. کمبود یُد مانع از تولید هورمون های تیروئید کافی در بدن می گردد.
نشانه های کمبود یُد شامل بزرگ شدن تیروئید، یبوست، مشکل در تمرکز، خستگی و حساسیت به سرما می شود. از آنجا که ید به نمک های بسیاری اضافه می گردد، استفاده و مصرف نمک ید دار در رژیم غذایی سبب بهبود عملکرد تیروئید خواهد شد.
بدن را پر آب نگاه می دارد
نمک خوراکی همچنین سطح هیدراتاسیون سالم را بالا برده و المترولیت را تنظیم می کند، که این دو امر در عملکرد مناسب ارگان های بدن نقش اساسی دارند. سلول ها، عضلات و بافت ها به آب نیاز دارند و نمک به این بخش های بدن کمک می کند تا مقدار آب لازم را داشته باشند. هیدراتاسیون ناکافی می تواند سبب کم شدن آب بدن شود، و همین امر موجب حساس شدن به گرفتگی عضلات، سرگیجه و خستگی گردد.
از افتادن فشار خون جلوگیری می کند
مصرف مناسب و به اندازه ی نمک در رژیم غذایی می تواند از افتادن فشار خون جلوگیری کند. اگر فشار خون کم باشد، با مصرف مناسب نمک می توان آن را دوباره تنظیم کرد. نشانه های افتادن فشار عبارت است از: سرگیجه، حالت تهوع، غش و تاری دید.
مصرف نمک خوراکی باید چه اندازه باشد؟
مصرف نمک در غذاهای روزانه ی مردم، متوسط و رو به بالا می باشد. یک قاشق چای خوری نمک حاوی 2.325 میلی گرم سدیم است که بیش از نیاز روزانه به نمک آن هم حداکثر 2.300 برای کودکان و بزرگسالان می باشد.
این مسئله را در نظر داشته باشید که بعضی از افراد می بایست مصرف نمک خود را بیش از این کاهش دهند، و بیشتر از 1.500 میلی گرم در روز مصرف نکنند.
مضرات مصرف بیش از اندازه نمک خوراکی؟
اکنون که دریافتیم نقش نمک در زندگی انسان ها چه قدر ارزش دارد، بهتر است بدانید که مصرف بیش از اندازه ی آن نیز می تواند سبب مشکلاتی شود که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
آب بدن را افزایش می دهد
اگر بیش از اندازه نمک مصرف کنید، کلیه ها نمی توانند سدیم بالا در خون را تصفیه کنند. سدیم در سیستم بدنی شما ساخته می شوند، و بدن شما آب بیشتری را به دلیل سدیم رقیق شده، در خود نگاه می دارد. این امر می تواند به حبس شدن آب بیشتر و در بدن و دفع نکردن آب های اضافی، منجر شود.
به سلامت عروق قلبی آسیب می زند
آب بیش از اندازه در بدن می تواند فشار بیشتری به قلب و وریدهای خونی وارد کند، و سبب افزایش فشار خون شود. این امر منجر به حملات قلبی شده و حتی ایست قلبی شود. ریسک و خطر افزایش حملات قلبی زمانی بیشتر می شود که مصرف سدیم در رژیم غذایی بالا بوده و در مقایسه پتاسیم کمتر می باشد. پتاسیم به خروج سدیم از بدن کمک کرده و کمک می کند تا ورید ها و جریان های خونی ارامش بیشتری داشته باشند.
اعتیاد به مصرف نمک خوراکی
اگر شما بدانید که نمک مصرف شده در رژیم غذایی و خوراکی هایی که مصرف می کنید چه اندازه است، می توانید اندازه ی نمک مورد نیاز خود در طول روز را تامین کنید و از مصرف بیش از اندازه جلوگیری نمایید.
ممکن است تعجب برانگیز باشد اما نمک خوراکی اعتیادآور است. در واقع، برخی از مطالعات نشان می دهد که مصرف نمک می تواند همانند مصرف سیگار و مواد مخدر، بدن را معتاد کند. در نتیجه هرچه شما غذاهای نمکی بیشتری بخورید، بیشتر معتاد آن می شوید. اکنون احتمالا متوجه شدید که چرا نمی توان تنها یک اسلایس چیپس را خورد.
در نظر داشته باشید که تمایل به مصرف نمک بیش از اندازه نیز نشانه ای از بیماری است. اگر آدرنال کافی به دلیل بیماری آدیسون وجود نداشته باشد، یا به ندرت مشکلات کلیوی وجود داشته باشد، به آن سندرم بارتر می گویند.
راهکارهایی برای کاهش مصرف نمک خوراکی
در این بخش می خواهیم به چند راهکار برای کاهش مصرف نمک اشاره کنیم:
سبزیجات و میوه ی تازه بیشتر بخورید. از خوردن گوشت پخته شده، غذاهای فریز شده، کنسروی و بسته بندی شده خودداری کنید.
برچسب ها را بخوانید. غذاها و کنسروهایی که سدیم آنها بالای 200 میلی گرم است را خریداری نکنید.
غذا را بدون نمک بپزید. به جای نمک از آویشن، ادویه جات، پودر فلفل قرمز، رزماری و دیگر چاشنی های موجود برای پخت غذا استفاده کنید.
غذای خودتان را خودتان آماده کنید. از انجا که رستوران ها در مقیاس و حجم بزرگتری غذا درست می کنند، مصرف نمک و در نتیجه سدیم نیز بیشتر می باشد. بنابراین توجه داشته باشید که غذای خودتان را با توجه به ذائقه و رژیم غذایی خود، درست کنید.
توجه داشته باشید که کدام غذاها و خوراکی ها شامل نمک و سدیم می باشد. برای مثال گوشت، نان و ماهی ها دارای نمک و سدیم هستند. به همین دلیل توجه داشته باشید که اگر در رژیم غذایی خود می خواهید مصرف نمک را کاهش دهید، مصرف این اغذیه را نیز با مشورت پزشک کنترل کنید.
کدام نمک مناسب مصرف می باشد؟
انواع نمک را می توان از فروشگاه ها یا عطاری ها تهیه کرد. اما در بخش زیر به چند نمونه اشاره خواهیم کرد:
نمک دریا: این نمک از آنجا که کریستال های درشت تری دارد، بهترین انتخاب برای ریختن بر گوشت می باشد. توجه داشته باشید که سدیم موجود در این نمک نیز مانند سایر نمک ها می باشد.
نمک پرک شده: از این نمک می توان برای سس سالاد و سبزیجات استفاده کرد.
نمک دریایی دودی معطر: این نمک را می توان به غذاهای کبابی یا خشک اضافه کرد.
همچنین می توان از این نمک دریایی برای پاپ کورن ها، سبزیجات، سالادها و ساندویچ ها استفاده کرد.
امیدواریم از مطلبی که در خصوص نمک خوراکی برای شما نوشتیم، راضی بوده باشید.